Stilteretraites om bij stil te staan. Doet u mee?

Stilteretraites om bij stil te staan. Doet u mee?

Stilteretraites om bij stil te staan. Doet u mee?
In augustus 2024 is de abdij weer het decor van een stilteretraite. Gasten die hieraan meedoen, komen dagelijks samen, maar áltijd in stilte. Want dat biedt ruimte aan de eigen gedachten.

7 juni 2024 - Abdij Koningshoeven organiseert gedurende het jaar diverse stilteretraites. Daaraan kunt u meedoen. Tijdens deze retraites – die vier of vijf dagen duren – overnachten deelnemers in ons gastenhuis en reflecteren ze op een specifiek thema. En zoals het een stilteretraite betaamt, wordt er de hele dag niet met elkaar gesproken. Zo ontstaat er ruimte voor de eigen gedachten.

Stilteretraite 6 t/m 9 augustus 2024

Van 6 t/m 9 augustus a.s. staat er een stilteretraite gepland waarin onze eigen broeder Max de lezingen verzorgt. Deze lezingen gaan over de psalmen die voor ons, monniken, een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gebedstijden zijn. In een cyclus van twee weken komen steeds alle 150 psalmen voorbij. Maar wat zingen we eigenlijk? En wie horen we in de psalmen tot ons spreken? De psalmdichter? God zelf misschien? Of zijn het onze eigen gedachten die we erin herkennen? Tijdens de stilteretraite gaat broeder Max hier dieper op in. Hij promoveerde afgelopen jaar op dit onderwerp aan Tilburg University en leverde een boeiend proefschrift af met de titel ‘Psalmlezer in verandering’. Daarin ontleedt hij psalmteksten die als communicatiemiddel fungeren tussen zender en ontvanger. Tijdens de stilteretraite baseert broeder Max de lezingen hierop en wat we daaruit wellicht kunnen concluderen. Nieuwsgierig naar zijn onderzoek? U kunt het volledige proefschrift van broeder max hier downloaden. Liever een korte versie lezen? Dat kan ook. Download de samenvatting hier.

Aanmelden stilteretraite augustus 2024

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de aanstaande stilteretraite met lezingen van broeder Max. Heeft u interesse om mee te doen? U kunt zich tot 1 juli 2024 aanmelden door een mail te sturen naar gastenhuis@koningshoeven.nl.

Aanmelden stilteretraites 2024 – 2025

Aan het begin van de adventsperiode staat er nog een stilteretraite op de planning. Deze vindt plaats van maandagavond 2 december tot vrijdagmiddag 6 december 2024 (na de lunch). Het thema is ‘Wachten, hopen, verlangen’. Wie interesse heeft om hieraan deel te nemen, kan een mail sturen naar broeder Jakobus via gastenhuis@koningshoeven.nl. U ontvangt dan begin november alle informatie.

In 2025 gaan we door met het verzorgen van stilteretraites. Eentje vindt plaats aan het begin van de Veertigdagentijd (week 10). Een tweede staat gepland bij het begin van de Goede Week (week 16). Een derde stilteretraite (met als thema ‘Leven met aandacht’) houden we óf net vóór week 26 óf middenin de zomervakantie (week 32). Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers dat uit minstens tien personen moet bestaan.