Thuisvakantie voor broeders van Koningshoeven

Thuisvakantie voor broeders van Koningshoeven

Thuisvakantie voor broeders van Koningshoeven

De broeders van Koningshoeven vierden de zomervakantie van 2020 dit jaar thuis. Vanwege het coronavirus zat een weekje weg er helaas niet in. Thuis, op de abdij, volgden de broeders een ‘vakantierooster’ met alle tijd voor rust, ontspanning en gezellige activiteiten. “Deze week heeft ons allen goed gedaan”, aldus abt Bernardus.

Normaal gesproken brengen de broeders in de zomermaanden een weekje door bij een andere gemeenschap. Daar genieten ze dan van de rust en de verandering van sfeer. Omdat reizen nu risicovol is, besloot de raad van Abdij Koningshoeven een gezamenlijke vakantieweek in te lassen, gewoon thuis op het klooster. Vader abt: “Van 16 tot en met 23 augustus volgden we een aangepaste dagorde, zonder nachtofficie. We kwamen alleen samen voor de lauden, eucharistie en de Vespers. De maaltijden waren vrij, de kleine gebedstijden overdag bad iedereen privé en het werk werd tot het strikt noodzakelijke beperkt. Zo hadden we alle tijd voor rust en ontspanning.”

‘A hidden life’
Ook op het programma, voor de liefhebbers: een filmmiddag. Eén van de twee films die deze vakantieweek ‘draaiden’, was A hidden life over het leven van de zalige Franz Jägerstätter. Deze Oostenrijkse boer weigerde op grond van zijn katholieke geloofsovertuiging dienst te nemen in het Duitse leger. De Amerikaanse regisseur Terrence Malick maakte daarover in 2019 deze indringende speelfilm waarin op meeslepende wijze duidelijk wordt hoe Jägerstätter en zijn echtgenote de kracht vonden om hun leven en welzijn op te offeren voor een hoger ideaal. De film maakte grote indruk op de broeders.

Oirschots gilde
Tijd was er in deze vakantieweek ook voor luchtigheid, genoeg zelfs. Zo vierde de gemeenschap het naamfeest van abt Bernardus (20 augustus) deze keer niet met een uitstapje maar met een gezellige barbecue in de voortuin van het klooster. En op 22 augustus deden enkele broeders mee aan een activiteit bij het St. Sebastiaangilde in Oirschot: kruisboogschieten. Onder leiding van twee gildebroeders ontstond een sportieve competitie die broeder Wiro met vlag en wimpel won. Broeder Max werd tweede, abt Bernardus derde.

Foto: Een geconcentreerde broeder Max, nét voor hij de pijl schiet bij het kruisboogschieten in de vakantieweek van 2020.