Vader abt bezoekt Brazilië

Vader abt bezoekt Brazilië

Vader abt bezoekt Brazilië

11 november 2019 - Van 12 tot en met 30 september bezocht vader abt Bernardus twee trappistengemeenschappen in Brazilië: de zusters van Boa Vista en de broeders van de abdij van Novo Mundo. Daar gaf hij, op verzoek van de oversten, de jaarlijkse retraite voor de gemeenschappen. Zowel bij de zusters als bij de broeders ging deze over de zeven manieren van liefhebben, een traktaatje van de Zalige Beatrijs van Nazareth, een cisterciënzer zuster uit de 13e eeuw.

Na zijn aankomst in Brazilië bracht vader abt voor de nodige rust eerst wat dagen door bij de benedictijnen van Vinhedo, een plaatsje nabij San Paulo. Een oude studievriend van vader abt, Dom Paulo, is hier verantwoordelijk voor de benedictijnse gemeenschap.

 

Chocoladefabriek en boerenbedrijf

Het was ook Dom Paulo die vader abt vergezelde naar de zusters van Boa Vista waar hij de eerste retraite gaf. Dom Paulo fungeerde als tolk omdat vader abt geen Portugees spreekt. Boa Vista is gesticht in 2009 door Chileense zusters. De gebouwen zijn gloednieuw en prachtig gelegen in een soort van groene woestijn. De zusters leven er van een grote chocoladefabriek. Na een week reisde vader abt door naar de iets noordelijk gelegen abdij van Novo Mundo, waar een zeer toegewijde en broederlijke gemeenschap leeft van een groot boerenbedrijf. Deze abdij is in 1980 gesticht door de broeders van het Noord-Amerikaanse Genesee.

 

Zowel in Boa Vista als in Novo Mundo maakte de abt kennis met een zeer vitale kerk. “Een inspirerende ervaring die zeker een positieve invloed heeft op het leven in onze gemeenschap op Koningshoeven”, vat hij samen.