Vader abt onverwacht naar overstroomd Oeganda

Vader abt onverwacht naar overstroomd Oeganda

Vader abt onverwacht naar overstroomd Oeganda

10 januari 2020 - De reis was niet gepland, toch vertrok abt Bernardus in december 2019 naar Oeganda. Het onverwachte bezoek aan het klooster in Ssanje had alles te maken met enkele problemen bij de bouw van het nieuwe klooster. “Eenmaal ter plaatse verdwenen die in het niet bij de ellende die ik aantrof door overstromingen in het gebied”, vertelt hij.

“Hevige en langdurige regenval had grote delen van Zuid-Oeganda onder water gezet. De streek rond het klooster van onze broeders in Ssanje was zwaar getroffen.” Hij herinnert zich nog hoe diep hem dit raakte. “Vooral omdat de armsten onder de bevolking getroffen waren. Het bewees voor mij wederom dat juist deze groep erg lijdt onder de gevolgen van de klimaatverandering. Er waren al twee achtereenvolgende oogsten mislukt. Dat leidt tot allerlei sociale en economische problemen.”

Trieste reis, één hoogtepunt
De problemen op de bouwplaats waren in het licht van de rampzalige omstandigheden in het land relatief klein. Toch moest hij beslissingen nemen om de voortgang van de bouw zeker te stellen. “We hebben gekeken naar een betere afwatering zodat bouwplaats en klooster niet onder water lopen. Verder hebben we een concessie moeten doen aan de bewuste keuze voor lokale materialen. Want hoewel we daaraan de voorkeur geven om de plaatselijke economie te ondersteunen, wijken we met de bakstenen nu uit naar een alternatief. Eentje dat de klimatologische omstandigheden beter kan doorstaan.” Al met al was het een trieste reis, vindt vader abt. “Toch was er één hoogtepuntje: het uitzoeken van de altaarsteen in een steengroeve op zo’n vijftig kilometer van het klooster.”

De nieuwe einddatum van de bouw van het klooster in Ssanje is nu vastgesteld op 8 september 2020.

Foto kop: Dit is de primary school in droge tijden, naast de abdij van de trappistenbroeders in Ssanje. 
Foto in tekst: De huidige kapel van de broeders in Ssanje, in afwachting van de nieuwbouw.