Veranderingen in de kloostergemeenschap

Veranderingen in de kloostergemeenschap

Veranderingen in de kloostergemeenschap

11 november 2019 - Binnen de gemeenschap van Koningshoeven hebben recent enkele persoonlijke veranderingen plaatsgevonden: broeder Mozes besloot de gemeenschap op 8 september te verlaten en broeder Wim nam de kloosternaam ‘Wiro’ aan.

Het afscheid van Mozes, aan het eind van zijn tijdelijke geloften, was een grote beslissing, niet alleen voor hemzelf maar ook voor de gemeenschap. Vader abt Bernardus: “De proeftijd, waartoe ook de drie jaar van de tijdelijke geloften behoort, is er om tot een definitieve keuze te komen. Broeder Mozes besefte dat het monastieke leven voor hem niet de weg is die hij moet gaan. Hij verlangt naar een religieuze gemeenschap die wat meer activiteiten in de maatschappij heeft. Wij wensen hem alle goeds toe en danken hem voor zijn inzet voor onze gemeenschap in de afgelopen vijf jaar.”

 

Kloosternaam

Een andere verandering op Koningshoeven gaat om een naamswijziging: op 15 oktober nam broeder Wim, na één jaar noviciaat, een kloosternaam aan. Hij gaat voortaan door het leven als broeder Wiro, naar de heilige Wiro van Roermond. Vader abt: “Normaal gesproken ontvangt een broeder zijn kloosternaam bij het begin van het noviciaat. Broeder Wiro was daar op dat moment nog niet aan toe. Hij verkoos zijn doopnaam boven een kloosternaam. Na een jaar noviciaat leefde bij hem alsnog het verlangen een kloosternaam te dragen. De keus viel op ‘Wiro’ vanwege de persoonlijke betekenis die deze heilige voor onze broeder heeft.”

 

Op de foto: broeder Wiro.