Vernieuwde Kloosterwinkel is modern en duurzaam

Vernieuwde Kloosterwinkel is modern en duurzaam

Vernieuwde Kloosterwinkel is modern en duurzaam

7 juli 2020 - Eigenlijk stond de verbouwing van de Kloosterwinkel pas op de agenda voor later dit jaar. Maar door de coronacrisis moest de winkel noodgedwongen al in maart op slot. Daarom besloot de abdij, in nauw overleg met de aannemers, de verbouwing naar voren te halen. Resultaat: de winkel is sinds 3 juni weer open, modern en smaakvol ingericht en duurzaam in energiegebruik. “Het spreekwoord zegt al dat iedere crisis ook weer een nieuwe kans is”, aldus abt Bernardus.

De Financiële Raad van de abdij had ‘vóór corona’ al besloten dat de Kloosterwinkel na twintig jaar toe was aan vernieuwing, compleet met een nieuw interieur en een eigentijdse uitstraling. Abt Bernardus: “Dankzij de goede inzet en bereidwilligheid van velen zijn we daar eerder mee begonnen dan gepland. We zijn blij met het resultaat en ook klanten reageren erg enthousiast op de vernieuwing.”


Energietransitie
Bij de verbouwing zijn ook allerlei duurzaamheidsmaatregelen getroffen. “We willen als abdij in 2025 volledig energieneutraal zijn. Vandaar dat we de energietransitie hier alvast hebben doorgevoerd.” Het leidde ertoe dat het hele poortgebouw – waarvan de Kloosterwinkel onderdeel is – nu energieneutraal is. De elektriciteit komt van zonnepanelen op het dak, de muren zijn geïsoleerd en op het dak is sedum aangelegd dat eveneens zorgt voor isolatie. Verder is de gasverwarming losgekoppeld; poortgebouw en Kloosterwinkel worden verwarmd met de restwarmte uit de biologische waterzuivering op het abdijterrein.

De Kloosterwinkel is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.30 uur.

Foto: Het interieur van de vernieuwde Kloosterwinkel, smaakvol en modern ingericht.