Vespers in het Atlasbos

Vespers in het Atlasbos

Vespers in het Atlasbos

12 mei 2020 - Elk jaar zingen de broeders van Koningshoeven op 8 mei de vespers – het avondgebed – in hun Atlasbos bij het klooster. Daarmee herdenken ze hun zeven medebroeders van het trappistenklooster in het Algerijnse Tibhirine. Zij zijn in 1996 door extremisten vermoord. Dit jaar konden de monniken deze herdenking niet los zien van de herinnering aan hun ‘Koningshoevense’ broeder Christian Pirenne die vorig jaar overleed.

In het Atlasbos bij het klooster staat al jaren een monument dat herinnert aan het lot van de Algerijnse medebroeders. Hun trouw aan het monastieke leven en hun liefde voor de plaats en bevolking waar zij leefden, kostten hen het leven. Paus Franciscus verklaarde het zevental in 2018 zalig; hun feestdag wordt sindsdien elk jaar gevierd op 8 mei. De vorig jaar overleden broeder Christian Pirenne van Koningshoeven was afgelopen 8 mei in ieders gedachten, want de Tibhirine-broeders zijn voor broeder Christian altijd belangrijk geweest. Niet alleen nam hij de naam aan van hun prior, Christian de Chergé, ook liet hij zich sterk inspireren door hun trouw aan hun roeping. Hij maakte in 2010 het volgende gedicht over hen:


Leven gevend

Zeven broeders
die elkaar
gegeven zijn,

biddend, luisterend
naar de adem
van de Geest,

delend met hun
moslimvrienden
leven, dood,

bereid te sterven
als een
levengevend zaad,

te vergeven
wie hun laatste
naaste wordt.

Zeven broeders
één gemeenschap
in de Geest.

Zeven doden
die getuigen van
het Leven.

(uit: ‘Tijdloos’, Christian Pirenne, Heeswijk, 2010. De dichtbundel van broeder Christian is verkrijgbaar in de Kloosterwinkel.)