Vormingsdagen in Chevetogne

Vormingsdagen in Chevetogne

Vormingsdagen in Chevetogne

20 mei 2019 - De broeders Mozes en Jakobus hebben van 5 tot en met 10 mei deelgenomen aan een vormingsweek in de Belgische Abdij van Chevetogne. Ze waren daar samen met andere broeders en zusters van de Nederlandstalige trappisten- en benedictijnerkloosters. De thema’s van de vormingsweek waren ‘leven in gemeenschap’ en ‘geestelijk vader- en moederschap’.

De benedictijner Abdij van Chevetogne is een bijzondere abdij: ze staat in de prachtige omgeving van de Belgische Ardennen en heeft twee kerken: een katholieke en een Byzantijnse. Daarmee proberen de 30 kloosterlingen van Chevetogne een teken te zijn van eenheid tussen de Oosterse en Westerse christenen.

In opleiding
De inleidingen tijdens deze vormingsweek werden verzorgd door oud-abt Philippe Vanderheyden van Chevetogne en Zr. Tamar van de Trappistinnen van Klaarland. “Vormingsweken zijn bedoeld voor broeders en zusters die nog ‘in opleiding’ zijn”, legt broeder Jakobus (52) uit, die in augustus 2015 intrad op Koningshoeven. “Tijdens zo’n week luister je naar sprekers die vanuit de literatuur – zoals De Regel van Benedictus –, de monastieke traditie en hun persoonlijke ervaring hun licht laten schijnen op de thema’s die zijn vastgesteld. Daarnaast werk je aan opdrachten en wissel je ervaringen uit met andere broeders en zusters. Dat is heel waardevol vanwege de herkenning die je bij elkaar vindt.”

Het thema ‘leven in gemeenschap’ kreeg voor broeder Jakobus een extra dimensie bij thuiskomst. “Altijd als we na een weekje afwezigheid weer terugkomen op Koningshoeven ervaar ik hoe hecht onze eigen gemeenschap is. Het warme welkom voelt dan écht als thuiskomen. Deze vormingsweek in Chevetogne heeft mij nóg meer doen beseffen hoe bijzonder het is dat je in een gemeenschap leeft waarin Christus de verbindende schakel vormt.” 

Over vier maanden verlaten de broeders Jakobus en Mozes opnieuw een week lang Abdij Koningshoeven. Dan wonen ze wederom een vormingsweek bij, dan in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. 

Op de foto: broeder Jakobus (links) en broeder Mozes bij thuiskomst na de vormingsweek in Chevetogne.