Vrijwilliger Ton: 'De kerststal opbouwen, is elk jaar een feest'

Vrijwilliger Ton: 'De kerststal opbouwen, is elk jaar een feest'

Vrijwilliger Ton: 'De kerststal opbouwen, is elk jaar een feest'

12 januari 2018 - De kerststal in de abdijkerk van Koningshoeven is een jaarlijks terugkerende complimententrekker. Ook in 2017 oogstte ze weer veel bewondering van broeders en kerkgangers. Vrijwilliger Ton van Schijndel zorgt sinds een jaar of tien dat er een stal in de kerk wordt gebouwd. “Dat doe ik niet alleen hoor”, verzekert hij. “De inspanningen van broeder Wolfgang en timmerman Frans van Dongen zijn onmisbaar.”

Foto: Vrijwilliger Ton van Schijndel in de kerststal van 2017 in de abdijkerk.

Ton is vijftien jaar geleden als vrijwilliger op Abdij Koningshoeven aan de slag gegaan. Hij gaf toen Nederlandse les aan broeders uit het buitenland. Toen hij een fulltime baan kreeg als leerkracht in het basisonderwijs stopte hij daarmee. Maar van een afscheid was geen sprake. Elk jaar in december staat hij paraat om te zorgen voor een mooie kerststal in de abdijkerk. “Dat is steeds weer een feest”, lacht hij. “De samenwerking met broeder Wolfgang en Frans is ontzettend leuk, net zoals de interesse van alle broeders, die bij de opbouw altijd nieuwsgierig even komen binnenlopen.”

Subtiele accenten

Het ‘kerststal-team’ heeft de rollen goed verdeeld: Ton zorgt voor het ontwerp, broeder Wolfgang draagt zorg voor alle materialen en Frans timmert. “De kerststalfiguren zijn elk jaar hetzelfde: beelden van zo’n honderd jaar oud”, legt Ton uit. “Die koesteren we. Ze zijn ooit aan de abdij geschonken door de broer van een trappistenbroeder. Om de beelden heen probeer ik elk jaar net wat andere accenten te leggen. In de stal van 2017 verwerkte ik subtiel enkele Joodse symbolen, zoals een mezoeza, een smal kokertje met een perkamentrolletje waarop twee passages uit de Tora staan. Ook legde ik een Hebreeuwse Bijbel en een passage uit de Willibrordvertaling naast elkaar bij de stal.”

 Wat er eind 2018 in de kerststal te ontdekken valt, weet Ton nog niet. “Daar ga ik de komende maanden inspiratie voor opdoen.”