Walter van der Velden ontwerpt souvenir en prentenbriefkaart voor Abdij Koningshoeven

Walter van der Velden ontwerpt souvenir en prentenbriefkaart voor Abdij Koningshoeven

Walter van der Velden ontwerpt souvenir en prentenbriefkaart voor Abdij Koningshoeven

19 mei 2021 - Sinds eind april kunnen wandelaars het Kloosterpad wandelen. Dit leidt ze langs vijftien Brabantse kloosters en bij elk klooster kunnen ze een uniek aandenken kopen in de vorm van een souvenir en een prentenbriefkaart. Kunstenaar Walter van der Velden maakte deze voor Kloosterhotel ZIN in Vught, Landpark Assisië in Biezenmortel én voor Abdij Koningshoeven.

Walter van der Velden: “Voor het souvenir ‘Kloostericonen’ ben ik geïnspireerd geraakt door de Volzinlezing van Dom Bernardus uit 2015 die over ’Gastvrijheid als sleutel tot samenleven’ gaat. Hij vertelt daarin over het gebruik van munt als symbool voor gastvrijheid. Een staafje handgemaakte pepermunt is dan ook de basis voor het souvenir geworden. Het past mooi in de lijn van de andere ambachtelijke producten die in de abdij worden gemaakt zoals het bier, de kazen en het brood. Door het staafje in een glazen buisje te plaatsen, te voorzien van een stopje en vervolgens te verzegelen, wordt een eenvoudig product een kostbaar kleinood. De inkepingen in het staafje verwijzen naar de zeven gebedsmomenten van de trappisten en maken het bovendien makkelijk om de pepermunt te delen met anderen.”

Prentenbriefkaart ’Pauze - Continue’
Walter ontwierp ook een prentenbriefkaart en noemde deze ‘Pauze – Continue’. “Het vaste dagritme van de trappisten was het uitgangspunt van het ontwerp”, vertelt Walter. “Momenten van bezinning die afgewisseld worden met periodes van werk, eten en rusten geven structuur en houvast. Iets waar vandaag de dag volgens mij meer dan ooit behoefte aan is. De kleuren op de kaart verwijzen naar de zonsopkomst en zonsondergang. De vorm verwijst naar een zandloper.”

Het souvenir Kloostericonen á 10 euro en de prentenbriefkaart á 1 euro zijn nu te koop in de Kloosterwinkel. De opbrengst komt geheel ten goede aan de abdij. Meer werk van Walter van der Velden is te zien op zijn site: www.bigpetit.com.

Op de foto’s: het souvenir met de pepermunt en de briefkaart ‘Pauze – Continue’, beide ontworpen door kunstenaar Walter van der Velden.