Waterzuivering levert glashelder water op

Waterzuivering levert glashelder water op

Waterzuivering levert glashelder water op
In de Biomakerij (van buiten en van binnen een uniek gebouw) loopt het zuiveren van vuil water nu op rolletjes.

9 april 2024 - Zes jaar geleden opende Abdij Koningshoeven een eigen waterzuivering: de Biomakerij. Deze zorgt er met tropische planten voor dat alle afvalwater van de bierbrouwerij wordt gezuiverd en op eigen terrein kan worden hergebruikt. Althans, dat was de bedoeling. Het bleek toch ingewikkelder dan gedacht. Tot nu.

Hoe zat het ook alweer? Het begon allemaal op 15 oktober 2018. Toen werd de nieuwe biologische waterzuivering van Abdij Koningshoeven geopend. De aanzet tot de bouw ervan kwam voort uit het Bijbelse principe van goed rentmeesterschap waarbij we bewust omgaan met de natuur. Abt Isaac: “Helaas liepen we al snel tegen lastige kwesties aan. Berekeningen bleken niet zo betrouwbaar als we wilden. En er gingen dingen kapot die niet stuk hoorden te gaan. Samen met een groepje knappe koppen zijn we aan de tekentafel gaan zitten om de waterzuiveringsinstallatie te onderzoeken en te verbeteren.”

Knopen doorhakken

Hierbij was het ook tijd om knopen door te hakken. “We besloten de inname van het vuile water te beperken tot een paar hectoliter per dag. De inname van verontreinigd water hebben we helemaal gestopt. Dit gaf ons de gelegenheid om de installaties goed in te regelen. Het resultaat? Onze Biomakerij levert nu glashelder water op. Dit is weliswaar geen drinkwater – want Nederland stelt zeer hoge eisen aan de kwaliteit daarvan – maar wel schoon genoeg om veilig te gebruiken. Bijvoorbeeld om op de gronden van ons klooster verdroging tegen te gaan. Als we wat verder zijn, gaan we het absoluut voor meer doeleinden gebruiken.”