Zó vieren monniken Oud en Nieuw

Zó vieren monniken Oud en Nieuw

Zó vieren monniken Oud en Nieuw

‘Hoe vieren de monniken op Koningshoeven eigenlijk Oud en Nieuw?’ Een vraag die vaak wordt gesteld en waarop abt Bernardus graag antwoord geeft.

“We beginnen daar al vroeg in december mee”, vertelt hij. “Dan houden we een gezamenlijke maaltijd in het Proeflokaal met alle medewerkers van de brouwerij en de broeders. Bij deze gelegenheid bedanken we de mensen voor hun grote inzet in onze brouwerij. Want die stelt ons in staat om op deze plek te leven en via onze dochterhuizen in Indonesië en Oeganda goed te doen voor veel mensen.”

Stamppottenbuffet
De viering van Oud en Nieuw gaat verder op de eerste maandag na Kerstmis. “Elk jaar verzorgen we dan in de grote zaal van het Gastenhuis een stampottenbuffet voor de medewerkers en vrijwilligers van de abdij.” De bijeenkomst begint altijd met een vesperviering in de abdijkerk. “Dan danken we God voor het afgelopen jaar. Ook leggen we dan al onze gezamenlijke intenties aan Hem voor.”

Daarna, voorafgaand aan de maaltijd, houdt vader abt eerst een lichtvoetige toespraak. “Dan blik ik op een ludieke wijze terug op het jaar. Afgelopen december stond mijn woordje in het teken van de vele nieuwe verkeers- en andere borden die er in 2019 op Koningshoeven bij zijn gekomen.” Tijdens diezelfde maaltijd verzorgden de broeders voor een muzikaal intermezzo: ze zongen twee kerstliederen in het Swahili, dezelfde liederen die ze tijdens het Kerstconcert ten gehore hadden gebracht. “Het stampottenbuffet is altijd een mooi en gewaardeerd hoogtepunt van het jaar”, weet vader abt.

Filmavondje
Op 31 december houden de broeders altijd een gezamenlijke filmavond. “Dit jaar keken we met veel genoegen naar de pas uitgebrachte film ‘The Two Popes’ met Anthony Hopkins als Paus Benedictus XVI. Een mooi, ontroerend en soms grappig fictief verhaal rond het aftreden van Paus Benedictus XVI en de keuze van Paus Franciscus.” Tegen de tijd dat het nieuwe jaar nadert, vertrekken de broeders naar de abdijkerk. “Daar komen we om 23.15 uur samen voor het zingen van de Nachtwake. Om 23.50 uur houden we een stil gebed, waarna om klokslag 00.00 uur de klokken beginnen te luiden. Voor ons het startsein om de grote lofzang te zingen, het Te Deum. Daarna beëindigen we de Nachtwake.” Het vieren van het nieuwe jaar gaat daarna nog even door in de refter, waar de broeders elkaar onder het genot van wat lekkers Zalig Nieuwjaar wensen. Nieuwjaarsdag zelf verloopt als een normale zondag.

Foto: Broeder Bruno bespeelde tijdens het buffet’intermezzo’ de Afrikaanse drums, net zoals hij deed tijdens het sfeervolle kerstconcert in december.