Zusters van Catharinadal verwelkomen broeders van Koningshoeven

Zusters van Catharinadal verwelkomen broeders van Koningshoeven

Zusters van Catharinadal verwelkomen broeders van Koningshoeven

11 september 2019 - Het was een bijzonder uitje: het bezoek van de broeders van Koningshoeven aan de zusters Norbertinessen van St. Catharinadal in Oosterhout. Het uitstapje vond plaats op 20 augustus 2019, het feest van de Heilige Bernardus van Clairvaux – en daarmee het naamfeest van vader Abt. Hoogtepunt van de dag: de rondleiding door de wijngaard van de zusters. Deze wijngaard is mede mogelijk gemaakt daar prior broeder Isaac van Koningshoeven.

Het maken van wijn is nieuw voor de zusters. De productie komt voort uit een zoektocht naar een nieuwe bron van inkomsten, zo vertelde zuster Magdalena, priorin van Catharinadal en gastvrouw van deze dag. Met steun, tips en advies van broeder Isaac kozen de zusters voor wijn, compleet met een eigen wijngaard.

Samen iets groots realiseren
Een indrukwekkende keus, vinden de broeders. “Het getuigt niet alleen van moed maar het laat ook zien hoe een kloostergemeenschap iets groots kan realiseren met de hulp van anderen”, aldus Abt Bernardus. De priorin vertelde tijdens de rondleiding op aanstekelijke wijze dat de wijngaard niet alleen groots is qua opzet, maar ook groot in geloof en vertrouwen in de toekomst. De rondleiding eindigde met een wijnproeverij van de eigen (witte) wijnen van Catharinadal.

Gastvrije ontvangst
Het Oosterhoutse klooster van de zusters Norbertinessen kent een lange en eerbiedwaardige geschiedenis. Deze gaat terug tot in de dertiende eeuw; sinds die tijd leven de zusters hier onafgebroken een religieus leven onder de regel van Augustinus en volgens de traditie van de Heilige Norbertus. Het is een leven van gebed, werk en gastvrijheid. Dit laatste viel de broeders van Koningshoeven ruimschoots ten deel, want aan de bezichtiging van de wijngaard ging een warm welkom vooraf met een gezamenlijk middaggebed, koffie, een boeiende rondleiding door het klooster en een kijkje in haar lange geschiedenis.

Foto: Priorin zuster Magdalena ontvangt de broeders van Koningshoeven.