Broeder Max: plechtige geloften en de zegen

Broeder Max: plechtige geloften en de zegen

Broeder Max: plechtige geloften en de zegen

11 september 2019 - Op zondag 8 september 2019 legde broeder Max van de Wiel in een volle abdijkerk zijn plechtige geloften af. Ook ontving hij van Abt Bernardus de monnikswijding. Dit gebeurde onder het toeziend oog van reguliere kerkgangers en talrijke vrienden en bekenden. Daarmee kwam er een einde aan het intensieve vormingsproces dat hij in de afgelopen jaren doorliep.

Broeder Max is na zijn intreden in 2012 eerst een jaar postulant geweest; in 2013 werd hij novice. In 2015 legde hij zijn tijdelijke geloften af voor een periode van drie jaar. Deze zijn in 2018 met nog eens een jaar verlengd. Op 8 september 2019 eindigde deze periode van ‘ingroei’ in de gemeenschap en het monastieke leven. Op die dag namen de broeders van Koningshoeven, die de plechtige (of: eeuwige) geloften al eerder aflegden, hem in hun midden op.

Stralend middelpunt
Broeder Max ontving op deze dag ook de zogenoemde monnikswijding. Daarmee gaf Abt Bernardus hem namens de kerkgemeenschap de zegen dat hij zich als monnik mag wijden aan leven en werken in de kerk.

De mooie, lange plechtigheid werd gevolgd door een receptie in de kloostergangen met broeder Max als het stralende middelpunt. Daarna werd het feest in kleinere kring voortgezet met een diner, bereid door de eigen koks van de kloostergemeenschap. Extra feestelijk werd het halverwege het diner, toen acht zangers van het koor Ad Parnassum hun opwachting maakten. Ad Parnassum is een goede bekende op Koningshoeven: het koor verzorgt elk jaar in de abdijkerk het Requiem in Koningshoeven-concert.

Grootvader en componist
Het gelegenheidskoor zong speciaal voor broeder Max een kort, gevarieerd programma met als hoogtepunt de uitvoering van het Sub tuum praesidium (Onder uw toevlucht) van Jos van Amelsvoort (1910-2003). Hij is de grootvader van broeder Max en een niet onverdienstelijk componist. Na afloop van dit mini-concert was er een afsluitende kop koffie waarna het feest eindigde. Voor broeder Max en de broeders is 8 september 2019 een geweldige en onvergetelijke dag om op terug te kijken.

Meer weten over de fases die een broeder doorloopt, op weg naar de plechtige geloften? Klik hier.

Bovenstaande foto: De broeders, met br. Max liggend, bidden om de voorspraak van alle heiligen.
Foto in de nieuwsbrief: Broeder Max prosteneert, waarna Vader abt vraagt: ‘Broeder Max, wat verlangt gij?’.

Foto door: Ramon Mangold