Broeder Wiro legt tijdelijke beloften af als oblaat

Broeder Wiro legt tijdelijke beloften af als oblaat

Broeder Wiro legt tijdelijke beloften af als oblaat

11 november 2020 - Op zondag 11 oktober 2020 legde broeder Wiro als oblaat zijn tijdelijke beloften af. Dat betekent dat hij geen monnik wordt, maar zich wel aan de gemeenschap van Koningshoeven verbindt door er hetzelfde leven te leven van bidden, werken en lezen.

“Iemand kan kiezen voor een oblatuur als hij door omstandigheden geen volledig lid van de kloostergemeenschap kan worden”, legt abt Bernardus uit. Die omstandigheden kunnen voor iedereen anders zijn. Zo kunnen familiare omstandigheden een rol spelen of een financiële situatie. “Soms leven oblaten buiten het klooster in verbondenheid met de gemeenschap. Dat is het geval bij de Benedictijnen. In onze Orde leeft een oblaat altijd volledig intern, al behoudt hij wel zijn eigen financiën. Verder maken we individuele afspraken over de deelname aan het gemeenschapsleven.”

Postulaat en noviciaat
Broeder Wiro trad in 2018 in bij de gemeenschap van Koningshoeven. Het vormingstraject dat hij sindsdien doorloopt, is hetzelfde is als dat van alle anderen. Zo voldeed hij eerst zijn postulaat (om vertrouwd te raken met het ritme van het kloosterleven) en daarna het noviciaat (een basisopleiding over het kloosterleven, spiritualiteit en de geschiedenis van de Trappistenorde). Na afronding daarvan was hij toe aan het afleggen van de beloften voor een periode van drie jaar. Dat deed hij op 11 oktober tijdens een ingetogen ceremonie op het kapittel, na de Lauden van de zondagochtend. 

‘Man van belofte’
Abt Bernardus hield daarbij een korte toespraak waarin hij inging op het belang van de verschillende roepingen binnen een gemeenschap. De taak van de oblaat is om een ‘man van belofte’ te zijn, zo zei hij. “Juist in deze moeilijke tijden is dat een mooie opdracht om de hoop levend te houden. De belofte van God is immers dat er altijd hoop is.” Broeder Wiro legde vervolgens, in de handen van vader abt, zijn beloften af van gehoorzaamheid, stabiliteit en monastiek levensgedrag. “Het was een intieme viering vol dankbaarheid voor de specifieke roeping van broeder Wiro binnen onze gemeenschap”, blikt de abt terug, “en de wijze waarop hij deze in praktijk brengt.”

Foto: Broeder Wiro legde ‘in de handen van abt Bernardus’ zijn tijdelijke beloften af van gehoorzaamheid, stabiliteit en monastiek levensgedrag.