La Trappe-kaas in de prijzen

La Trappe-kaas in de prijzen

La Trappe-kaas in de prijzen

8 december 2023 - De La Trappe geitenkaas en oude koemelkkaas van de Kaasmakerij van Koningshoeven zijn beide in de prijzen gevallen tijdens de tweede Cum Laude Awards 2023. Deze wedstrijd, georganiseerd door de Bond van Boerderijzuivelbereiders, vond op 9 november plaats bij Zuivelboerderij De Kern in Drunen. Het competitieveld bestond uit tientallen ambachtelijke kaasmakers uit Zuid-Nederland.

Tijdens de eerste keuringsronde van de Cum Laude Awards 2023, in maart van dit jaar in Bodegraven, vielen ook al drie kazen van Koningshoeven in de prijzen. Broeder Wigbert: “Toen ging het om redelijk jonge kazen. Nu besloten we om één jonge kaas en drie oude kazen te laten keuren.” En ook die scoorden uitstekend, zo laat het juryrapport zien.

Eerste prijs

  • Oude geitenkaas Isid’or met productiedatum 01-12-2022 (96 punten in de categorie ‘ambachtelijke geitenkaas’)

Tweede prijs

  • Koemelkkaas naturel extra belegen met productiedatum 01-03-2023 (92 punten in de categorie ‘ambachtelijke oude kaas’)

Eervolle vermeldingen

Twee van de vier ingezonden La Trappe-kazen vielen dus in de prijzen, de twee andere kregen een eervolle vermelding: de jonge geitenkaas naturel en de oude koemelkkaas Dubbel die respectievelijk 93 en 89 punten kregen. “Nèt geen prijs, maar desalniettemin alsnog een fantastische beoordeling”, vindt broeder Wigbert. De enerverende dag werd afgesloten met een rondleiding over Zuivelboerderij De Kern die dit jaar de allerhoogste prijs in de wacht sleepte.

Op de foto: Broeder Wigbert mocht twee kaasprijzen mee naar huis nemen.