VONK-week in Egmond

VONK-week in Egmond

VONK-week in Egmond
Op de foto: het gezelschap van broeders en zusters dat in Egmond deelnam aan de VONK-week.

7 juni 2024 - Eind april en begin mei was de Egmondse Sint Adelbertabdij gastheer van de VONK-week, een vormingsweek voor novicen en klein-geprofesten. Ook broeders van Koningshoeven waren erbij en leerden deze keer meer over de ‘gelofte van zuiverheid’.

‘VONK’ is het samenwerkingsverband van Benedictijnen en Cisterciënzers binnen de Nederlands/Vlaamse regio. Met een vormingsprogramma duiken novicen en klein-geprofesten van de verschillende kloosters drie keer per jaar dieper in onderwerpen als ‘stabiliteit in de Regel van Benedictus’, de ‘lectio divina’ en ‘gemeenschap en eenzaamheid, gebed en christelijke meditatie’. Het laatste jaar worden ook religieuzen toegelaten van andere geloofsgemeenschappen. Zo nemen voortaan ook de Clarissen van Megen deel.

Leren en reflecteren

De VONK-week in Egmond liet de deelnemers nadenken over de gelofte van zuiverheid. Hierbij reflecteerden ze onder meer op wat ‘liefhebben’ betekent binnen het religieuze leven. Wilt u daar meer over weten? De bijbehorende lesbrief leest u hier. ‘Vorming’ is in religieuze gemeenschappen altijd een doorlopend proces. Dat deze soms ook buiten de eigen gemeenschap plaatsvindt, zoals dat bij VONK het geval is, ervaren broeders en zusters als een verrijking. En ook de contacten met andere monniken en monialen geven een extra dimensie aan het vormen en leren.

In mei 2023 vond de VONK-week plaats op Abdij Koningshoeven. Lees hier meer over die week.