Kort nieuws (december)

Kort nieuws (december)

8 december 2023 - Broeder Max is gepromoveerd aan de Tilburgse Universiteit, de bakkerij van Koningshoeven heeft een oude traditie in ere hersteld, broeder Savio komt op tv en de abdij is klaar voor Kerstmis met een sfeervol concert, de nachtmis en een speciale kinderviering op 2e Kerstdag.

Promotie broeder Max

Op 27 oktober 2023 promoveerde broeder Max in de Aula van Tilburg University op zijn proefschrift over Psalm 120-124. Hij noemt het zelf een ‘ontdekkingsreis van enkele jaren’ die hij hiermee afsloot. “Het was erg fijn dat mijn medebroeders, familie, vrienden en vele andere mensen – ook via de livestream – erbij waren. Ik wil graag iedereen danken voor de felicitaties en mooie woorden die ik heb mogen ontvangen.” Het volledige proefschrift van broeder Max vindt u hier. Liever de samenvatting lezen? Dat kan hier.

Een trotse, gepromoveerde broeder Max (midden, met blauwe koker) te midden van onder anderen zijn promotors en abt Isaac.
Een trotse, gepromoveerde broeder Max (midden, met blauwe koker) te midden van onder anderen zijn promotors en abt Isaac.

Hubertusbrood op 3 november

Sommigen kennen het gebruik nog van vroeger: speciale broodjes die op 3 november op tafel kwamen, gezegend én lekker. De kleine vierkante witte Hubertusbroodjes met anijs, ook wel ‘hubkes’ genoemd’, verwijzen naar Sint-Hubertus. Deze priester zou in de middeleeuwen een kluizenaar hebben genezen van hondsdolheid door hem brood te geven. Dankzij deze daad werd hij heilig verklaard en kreeg hij zijn eigen naamdag: 3 november. Onze abdijbakkerij besloot de oude traditie van de broodjes te herstellen en bakte op 3 november 2023 talrijke hubkes. Mét anijs en mét de zegen van abt Isaac.

Bakplaten vól hubkes op 3 november, gezegend door abt Isaac.
Bakplaten vól hubkes op 3 november, gezegend door abt Isaac.

Film over broeder Savio

Omroep Tilburg maakte een korte film over broeder Savio (87). Hij keerde afgelopen augustus na 49 jaar in Brazilië terug naar Abdij Koningshoeven. Voor de filmmakers reden om het indrukwekkende monnikenleven van onze broeder vast te leggen. De film was rond de kerstdagen te zien bij Omroep Tilburg en vindt u nu op YouTube.

Broeder Savio is rond kerst te zien bij Omroep Tilburg in een film over zijn leven.
Broeder Savio is rond kerst te zien bij Omroep Tilburg in een film over zijn leven.

Kerstconcert 2023

Met kerstmis voor de deur zijn het drukke tijden voor Abdij Koningshoeven. Zo zijn alle voorbereidingen getroffen voor het jaarlijkse Kerstconcert. Dit vindt op 17 december a.s. plaats. Kaarten zijn niet meer verkrijgbaar, die waren binnen een week tot de laatste stoel uitverkocht.

Kerstnachtmis 2023

De voorbereidingen voor de Heilige Mis in de Kerstnacht zijn in volle gang. Waar een Heilige Mis normaal gesproken vrij toegankelijk is, hanteert Abdij Koningshoeven voor de Kerstnachtmis bij hoge uitzondering een systeem met toegangskaartjes. Deze zijn sinds zondag 3 december verkrijgbaar in de Kloosterwinkel bij de abdij. Reden van het uitgeven van de toegangskaartjes is de grote belangstelling voor de Kerstnachtmis. Met het oog op de veiligheid wil de abdij het aantal kerkgangers in de hand houden. Door toegangskaartjes te verstrekken, houden we zicht op het aantal mensen dat de Kerstnachtmis zal bijwonen. Omdat er tijdens de Kerstnachtmis geen collecte wordt gehouden, vraagt de abdij voor de toegangskaartjes een vrijwillige bijdrage van € 3,00 p.p.

U kunt uw betaling alleen maar pinnen. Het reserveren van toegangskaarten is niet mogelijk. De Kerstnachtmis begint op 24 december om twaalf uur ’s nachts. Het toegangshek naar de abdijkerk gaat om 23.30 uur open. Ná de viering is er gelegenheid om elkaar in het gastenhuis van de abdij een zalig Kerstfeest te wensen.

Kinderviering op 2e Kerstdag

Wilt u er tijdens de kerstdagen even uit met de kinderen? Kom dan op 2e Kerstdag naar Abdij Koningshoeven. Dan houden we in de abdijkerk een speciale kinderviering: Kindje Wiegen, bedoeld voor kinderen van 2 tot 7 jaar en hun ouders, ongeacht kerkelijke achtergrond. Aan de hand van het kerstverhaal en het zingen van kerstliedjes vieren we de geboorte van Jezus. Bij de prachtige kerststal kunnen ze ook een kaarsje aansteken. De viering is van 15.00 – 15.45 uur. De poort van het klooster gaat om 14.45 open en de toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Bij de kinderviering op 2e Kerstdag mag een kijkje bij de mooie kerststal in de abdijkerk natuurlijk niet ontbreken!
Bij de kinderviering op 2e Kerstdag mag een kijkje bij de mooie kerststal in de abdijkerk natuurlijk niet ontbreken!

Volg ons op social media

Bij Abdij Koningshoeven delen we wetenswaardigheden over ons klooster en ons leven graag met mensen van buiten onze gemeenschap. Dat doen we via deze tweemaandelijkse nieuwsbrief maar ook via social media. Daar plaatsen we om de paar dagen nieuwe posts. Op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram (@abdijkoningshoeven) en Facebook (@Abdijkoningshoeven).